sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kippis ja kulaus!

Viime päivinä olen ollut jotenkin ihan ihmeissäni että mitä sitä seuraavaksi tekisi, kun niin moni asia on niin loistavasti reilassa. Päädyinkin laskeskelemaan vähän juomamenekkejä. Laskin perusmenekit Juomanlaskija.net:in avulla.

Kuohuviinejä laskin 2 annosta jokaiselle, ruokailuun viinejä 2 annosta niille joiden tiedän juovan viinejä. Jos en ollut varma, juoko henkilö puna- vai valkoviiniä ruualla, varasin kumpaakin 2 lasia. Osa vieraista ei juo viinejä ollenkaan, ja heille laskin muita mietoja juotavia.

Kun on pieni porukka, tietää suunnilleen kuka juo illan aikana mitäkin, ja pystyin näin laskemaan siiderin, oluen ja lonkeron juojien määrän, sekä niiden määrän joiden tiedän mieluummin lipittävän viiniä koko illan. Iltaa varten mietoja juomia on varattu 6-10/henkilö, lisäksi tosiaan tulee kumpaakin viiniä, ja mahdollisesti vielä jonkin sortin booli sekä viskejä.

Tarkoitus olisi että kaikille riittäisi juomia loppuun saakka, joskin oletamme että ihan kaikki vieraat ei ole yömyöhään asti. Tarkemmat juommäärät pitää vielä tarkistaa Jemma-kaason miehen kanssa jossain vaiheessa ennenkuin lähdetään ostoksille.

Laskimme miehen kanssa hintoja suomi vs. viro, ja päädyimme yhteistuumin siihen, että hankimme juomat Suomesta. Meidän juomamäärät on sen verta pienet, että Tallinnasta hakeminen ei matkoineen, ruokineen ja vaivoineen ole sen säästön arvoisia. Suomesta ostaessa saadaan kuitenkin mukavasti S-bonusta (asioidaan muutenkin kaikki kauppa- ja bensa-asiat S-ryhmän paikoissa, eli keskitämme joka tapauksessa) ja lisäksi pullot palauttamalla saa vähän rahaa takaisin. Ajattelimme tehdä juhliin juomapisteen, jossa vieraat kaataisivat juomat suoraan laseihin ja laittaisivat tölkit suoraan kierrätykseen, näin juomahävikkiä ei tulisi.

Mites teillä juomapuoli?

kuva: Vilja Harala

kuva: Vilja Harala

kuva: Vilja Harala

7 kommenttia:

 1. Meillä juomapuoli hoitu kätsysti niin, että tuttu käy hakemassa Virosta juomat ja me maksetaan sitten vähän ekstraa hänelle. Ei tarvitse itte tehdä siis uuvuttavaa reissua.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se reissuun lähteminen oli meilläkin iso kynnyskysymys. Kun se vaatisi niin paljon järjestelyjä, ja matkoihinkin tosiaan menee rahaa sen verran, että mun laskujen mukaan 100€ säästettäisiin vaan sieltä hakemalla. Meidän kummankin aika on kalliimpaa, niin päädyttiin tähän. :)

   Poista
 2. "Kun on pieni porukka, tietää suunnilleen kuka juo illan aikana mitäkin, ja pystyin näin laskemaan siiderin, oluen ja lonkeron juojien määrän, sekä niiden määrän joiden tiedän mieluummin lipittävän viiniä koko illan"

  Siideriä/lonkeroa kannattaa erään hääkuvaajatutun mukaan varata aina ylimääräistä, koska ne loppuvat aina kesken vaikka etukäteen kysyttäessä moni vieras sanoisikin lipittävänsä mieluummin olutta. Moni oluen ystävä kun kuitenkin juo myös lonkeroa, mutta kaikki lonkunlipittäjät eivät voi juoda olutta. Kannattaa siis kuvaajatutun mukaan ottaa lonkkua ylimitoitetusti, että sitä riittää niillekin jotka eivät pysty muuta juomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä on kaikki laskettu aika yläkanttiin. Jos jonkun tiedämme juovan yleensä olutta, mutta että lonkerokin maistuu, on hälle laskettu kumpaakin sama määrä, eli tuplat. Näin juomia ainakin pitäisi olla ylimääräisiä ja tämä henkilö voi valita mitä haluaa juoda ja mitä ei. Sellaisia henkilöitä joilla on vain yksi juoma mitä juo, on ainoastaan sulhanen :)

   Poista
 3. Me oltiin nakittamassa juomien hakua bm:lle kun hän pk-seudulla asuu, mutta isäni sitten otti tuon homman hoitaakseen (kyselin häneltä yhdestä viinaksesta, hän sitten siinä samalla sanoi että hän hakee, ja jopa kustantaa ne). Ei haittaa meitä :D
  Minulla on blogissa tuo meidän lista mihin päädyttiin, koko satsille tulee hintaa joku 400e + matkat, tosin isä onneksi mielellään ja usein käy Tallinnassa.

  Meille kun tulee enemmänkin kaveribileet ja meidän kaveriporukka on aikamoisia sieniä, niin sitä juomapuolta sitten runsaalla kädellä laskettiinkin, eihän se haittaa jos sitä vähän jää, mutta tarkoitus olisi aamuun asti jatkoilla kun mahdollista on.
  Äitini sitten listaa kauhistelikin kun se isälle vietiin, mutta ei hän tainnut sitä tajuta että aamuun asti, mussutti vaan kuinka hän ei kohta tule kohta ollenkaan sinne kun porukka vaan örveltää, perus minun äitiä. Ei mikään tarkotus ollutkaan että porukka alkaa jo heti klo 15 kaatamalla juomaan, vaan sitten boolit ja muut väkevämmät tarjolle kun vanhempani jossain vaiheessa lähtee :D
  Vielä isompi kompastuskivi tulee olemaan kylläkin se, että minkälaisia mulkoiluita ja mutinoita saan äidiltäni kun todellakin aion ottaa ruuan kanssa viiniä, minä kun en hänen mielestään saisi juoda mitään vettä vahvempaa, mutta siinä vaiheessa voikin huomauttaa, että meidän juhlat (ja en mitään ryyppyvaihetta edes silmään laita ennen kun hän on pois paikalta) :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, no meillä onneksi on kaikilla vierailla järkevä suhtautuminen alkoholiin. Kaikki sitä juovat, mutta kellään ei ainkaan normaalisti mene yli. Meillekin on tärkeintä, että kaikille riittää juotovaa koko illan/yön. :)

   Mäpä käyn kurkkaamassa mitä teillä on listassa :)

   Poista
  2. Siis on meidänkin vierailla vaikka sieniä ovatkin. Fiksuja sieniä :D
   Ikinä ole mitään hämminkiä tullut missään vaiheessa kenenkään kanssa juhannuksina tai muuten, niin tietää miten kukakin käyttäytyy :D

   Poista