sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Pihistystä ja panostusta, eli meidän häiden budjetista

Raha taitaa olla jokaisen suomalaisen lempiaihe, kun puhutaan häistä. Toisten mielestä ihan jäätävää rahanhukkaa, toisten mielestä mikään summa ei ole liikaa. Meillä on ollut alusta asti selvää, että maksetaan häät itse, ja että lainaa ei oteta. Meidän häissä vanhemmat eivät joudu maksajiksi, elleivät itse sitä halua. Tällöinkään vanhemmilla ei ole sanavaltaa siitä mitä ja ketä häissämme on. Kyseessä on meidän juhlat, ja niistä tehdään meidän näköiset.

Koska häitämme vietetään Helsingissä, on moni asia kalliimpaa kuin vaikka täällä meidän nykyisillä nurkilla. Osaan olemme valmiit panostamaan, ja osaan ei.

Isoimman potin budjetista vie luonnollisesti ruoka, hyvänä kakkosena tulee sormus, valokuvaaja ja paikka. Juomiin menee näillä näkymin vähemmän, kuin alunperin olin laskenut, koska vierasmäärämme on niin pieni. Pukuun olisin voinut panostaa vaikka kuinka paljon, mutta se ei nyt mene budjetista ollenkaan, koska se on maksettu jo kokonaan pois. Myös muu pukeutuminen on mulla jo olemassa, ja ainoa asia mikä tulee mun asuun uutena on Design Domin hiuskoriste. Peten pukuasia on vielä ihan auki. Peten toiveesta panostamme juhlissa myös onnittelumaljaa varten hankittaviin "laseihin". 

Pihistyslistalla ensimmäisenä tippui pois kaikki ylimääräinen koristelu. Meillä mennään mahdollisimman minimaalisesti niin, että juhlapaikalta valmiiksi löytyvät kynttiläkruunut pääsevät oikeuksiinsa. Pöytiin on tulossa risuasetelmat, jotka kasataan maljakoihin, jotka ex-pomoni on jo luvannut lainata. Kokonaan pois jää myös kakun koriste sekä huomenlahjat. Lisäksi hotelliksi ei välttämättä oteta mitään hääsviittiä, vaan ihan tavallinen hotellihuone. Ideaalitilanteessa olisimme kaason kanssa edellinen yö hotellissa myös, jolloin kaikki tavarat olisi valmiina odottamassa vastavihittyjä hääyön viettoon. Tavallisen huoneen saisi kahdeksi yöksi sen hääsviitin hinnalla, mikä olisi järkevää koska eihän siellä huoneessa lopulta olla kuin se yksi yö :)

Yritän hankkia kaikki häissä käytetyt asiat joko lainattuna tai sitten niin että niistä on konkreettisesti hyötyä häiden jälkeen. Esimerkiksi vieraskirjaksi en missään nimessä haluaisi kirjaa tai mitään, mikä veisi esimerkiksi hyllyllä tilaa. Meillä kaikki koriste-esineet on muutenkin karsittu minimiin kissan takia. Vieraskirjan virkaa ajava asia on muuten tänään tilattu. Tuli sellainen olo, että halusi hankkia jo jotain konkreettista :)

Haluaisin suosia kaikessa suomalaista ja meillä esimerkiksi ebay on pannassa. Samoin kaikki kiinalaiset kopionettikaupat. Valitettavasti ihan kaikkea en löydä omaan makuuni sopivana tästä pienestä maan kolkasta, sillä kaipaan tiettyihin asioihin enemmän persoonallisuutta. Lisäksi joissain asioissa budjetti  määrää tyytymään valmiiseen eikä ihan täysin meille räätälöityyn. Tilaan varmasti osan asioista Etsystä tai jenkeistä, siellä kun vaihtoehtoja on yleensä tarjolla enemmän.

Kokonaisuudessaan budjetiksemme olimme puhuneet 8000€, kuitenkin ihan maksimissaan 10000€. Budjettia on nyt pyöritelty jonkun aikaa ja se näyttää asettuneen karvan yli 9000€ tienoille. Katsotaan kuitenkin, mitä tulevaisuus ja todellisuus tuo tullessaan.

kuvaEi kommentteja:

Lähetä kommentti