keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Me saadaan talo!

Me saatiin se laina! Juttelin tänään pankkineuvojamme kanssa puhelimessa monistakin aiheeseen liittyvistä asioista, ja mun on kyllä pakko sanoa, että olen niiiin onnellinen, että siinä ainoassa pankissa, josta lainaa meille haluttiin antaa oli se, jossa pankkineiti oli ihan huippumukava ja avulias. Ensiasunnon ostajan kun noita hölmöjä kysymyksiä riittää.

Koska Branilla kyseli silloin kun ensimmäisen kerran aiheesta puhuin vähän lisätietoja lainan hakemisesta, niin ajattelin nyt vähän avata muille vähän samassa tilanteessa oleville mitä kaikkea tässä nyt on tapahtunut.

Lähtökohtanahan oli siis täydellinen talo täydellisellä tontilla, kohtuuhinnalla. Varasimme ajat kummankin omaan pankkiin, välitystoimiston pankkiin sekä vielä neljänteen pankkiin. Ajat ripoteltiin mukavasti lomaviikon jokaiselle päivälle. Kävimme järjestyksessä ensin Itäkeskuksen Nordeassa, Järvenpään Osuuspankissa, Malmin Osuuspankissa ja keskustan Danskebankissa.
Lainanhakijoina meillä oli haasteena se, että meillä ei ollut säästöjä. Meillä ei myöskään ollut sukulaisilla vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta. Haimme 100% lainaa, mikä jo itsessään huutaa ongelmia. Maksukykyhän meillä riittää, sillä maksaisimme hakemastamme lainasta lainanlyhennyksiä pienemmän summan, kuin mitä maksamme vuokraa nykyisestä asunnostamme.

Ensimmäisenä kävimme Nordeassa, jossa kävimme läpi kaikki mahdolliset ja mahdottomat. Nordeasta tarjottiin mahdollisuutta 95% lainaan, joista 5% saataisiin pankin omatakauksena. Tästä tuli maksaa pieni palkkio, joka oli suuruudeltaan meidän nykyinen takuuvuokra. Lähdimme neuvotteluista hyvillä mielin.
Seuraavana päivänä oli vuorossa Järvenpään Osuuspankki, jossa aika nopeasti selvisi, että voisimme lähteä samantien pois. Minkäänlaista lainaa ei tippuisi maksukyvystä huolimatta ilman säästöjä ja takauksia. Itkuhan siinä lopulta tuli, samoin kuin seuraavana päivänä Malmilla. Tämän jälkeen olin jo valmis jäämään pois viimeisestä neuvottelusta.
Lähdin kuitenkin mukaan Danskeen, jossa neuvottelu meni hyvin, kaikki vaikutti hyvältä ja hakemus laitettiin eteenpäin. Kuitenkin jo noin puolentoistatunnin päästä tuli puhelu, että ei onnistu.

Samana päivänä Nordeasta soitettiin ja ilmoitettiin, että olemme saaneet lainalupauksen sillä ehdolla, että taloon tehdään kuntotarkastus, jossa ei saa ilmetä mitään isoja, rahaa vaativia puutteita. Soitin saman tien Petelle, joka soitti välittäjälle. Välittäjä kertoi, että kuntotarkastus tehdään kun olemme tehneet ostotarjouksen joka hyväksytään. Teimme tarjouksen noin 10% pienemmällä hinnalla kuin mikä talossa oli pyynti. Saimme vastatarjouksen, jossa hintaa oli alennettu lähtöhinnasta noin 4%. Se oli 3000€ enemmän, mitä lainalupauksemme oli. Teimme uuden tarjouksen, johon laitoimme meille luvatun lainan summan. Myyjät eivät kuitenkaan pystyneet laskemaan hintaa, ja saimme saman vastatarjouksen. Mietimme jonkun aikaa mitä teemme. Äiti lupasi laina kyseisen summan meille, jos se ei muuten järjestyisi. Hyväksyimme tarjouksen.

Seuraavaksi taloon tehtiin kuntotarkastus, jonka tulokset saimme sunnuntaina. Havaittavia puutteita oli ainoastaan yksi eristämätön putki ja talon tikkaat, jotka pitää olla kiinni seinässä. Helppoja hommia. Tässä vaiheessa jo vähän tuulettelin.

Pankkivirkailijamme oli vielä maanantain lomalla, ja pääsimme käsittelemään asiaa vasta eilen. Hän huomasi kuntotarkastuksessa jätevesiin liittyvän epäselvyyden, ja koska Pete oli Nizzassa, enkä saanut häntä kiinni soittelin kunnalle ja välittäjälle ja selvitin että talossa on kaikki niinkuin pitää. Tänään päästiin sitten viimeinkin siihen vaiheeseen, että laina-asiat on hoidossa ja pääsemme tekemään kauppoja ensi viikolla. Käymme ensin maanantaina hoitamassa paperiasiat, ja sitten minä käyn pari päivää myöhemmin ostamassa meille talon. :D

Koska ostamme taloa, liittyy siihen vähän erilaisia asioita kuin esimerkiksi kerrostaloasunnon ostamiseen. Me tarvitsemme mm. tietyn määrän kiinnityksiä (hoidossa, saamme ne suoraan edelliseltä omistajalta). Selvittelimme puhelimessa myös muita käytännön asioita. Kuten että miten talon maksaminen tapahtuu. Sovimme myös, että saamme kolme kuukautta lyhentää ainoastaan korkoja, jolloin meillä on enemmän rahaa käytettävänä mm. remppaan.

Fiilis on ihan mieletön! Hallintaoikeus siirtyy meille viimeistään elokuun 20pv, ja muutamme siis elokuun puolivälin jälkeen. Talossa tällä hetkellä asuva perhe pääsee muuttamaan Espooseen elokuun alussa, ja olemme alustavasti sopineet jakavamme kuukauden puoliksi. Nämä ovat vain järjestelykysymyksiä, ja uskon asioiden sujuvan nyt hyvin. Olemme sopineet että he korjaavat ulkorakennuksista pois asiat mitkä haluavat mukaansa, ja me saamme joko pitää tai hävittää loput.

Ja mitä me nyt sitten olemme ostamassa?
101 neliötä asuintilaa Pornaisista, kallioiselta 5000 neliön tontilta, jossa koirilla tulee olemaan kissanpäivät. Talo, jossa on valkoinen tiiliverhoilu (ja mustaksi maalattavat puuosat). Tontti, jossa on kallioista kasvillisuutta, nurmikkoa ja metsikköä. Tontilla on myös grillilaavu, leikkimökki (sori, tämä hävitetään :D) sekä tämä kuvassa oleva upeus, jonka varalle minulla on vaikka minkälaisia suunnitelmia. Kaikkein parasta tässä on se, että saimme tämän hulppean tilan samalla hinnalla kuin yksiön Helsingin keskustasta, eikä työmatkakaan pitene ajallisesti juuri ollenkaan, Lahdentietä kun huristaa hetkessä Vallilaan. Ruuhka-ajoistakaan ei ole huolta, kun työaikani ohittavat ne melkoisen kätevästi ;)


10 kommenttia:

 1. Huippu juttu! Ja kiitos postauksesta :) Meillä vähän muuttui tilanne, eli vuokralla pysytään toistaiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, siitä on varmasti joskus tulevaisuudessa hyötyä, tiedät ainakin että kannattaa jatkaa säästämistä :D

   Poista
 2. Apuaaaaa, miten ihanaa! Onnea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voisin kyllä kohta alkaa kiljumaan että apuaaaa, remppaaaa :D

   Poista
 3. Loistohomma, kuulostaa ihan täydelliselle, onnea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä tosiaan tuntuu ihan täydelliseltä :)

   Poista
 4. Mä en löydä täältä uudelta sivulta lukijat kohtaa, johon pääsisin itseni lukijaksi laittamaan :( Osaatko sanoa pääseekö jotain toista kautta kirjautumaan lukijaksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt sitä gadgeteista blogia tehdessä. Pitäisi yrittää se etsiä. Mutta tee alkuun niin, että kopioi blogin osoite, mene bloggeriin ja siinä, missä on luetut blogit on nappi jossa lukee lisää blogi. Lisää blogin osoite siihen pyydettyyn kenttään, niin se lisäänty lukulistallesi :)

   Poista